14 oktober 2014

De Staat brengt Vinticious Versions EP uit op 24 november

Na de release van hun derde album I_CON, dat debuteerde op nummer twee in de Nederlandse album top 100, keert De Staat terug met hun Vinticious Versions EP. Vinticious Versions is een verzameling nieuwe versies van eigen nummers afkomstig van hun eerste drie albums I_Con (2013), Machinery (2011) en Wait for Evolution (2009). De EP neemt je mee op een afwijkende tocht langs bekende sferen.

Oorsprong
Frontman Torre Florim verklaart de oorsprong van Vinticious Versions: “Als je een nieuwe plaat uit hebt, word je altijd gevraagd om kleinere of akoestische versies te doen voor de radio of in een cd-winkel. Je zal ons nooit op kampvuurachtige wijze een De Staat liedje akoestisch zien spelen. Ten eerste omdat we dat haten, ten tweede omdat we het simpelweg niet kunnen.”
Dus ging De Staat op zoek naar andere manieren om eigen nummers kleiner te spelen, waarbij Torre niet wilde dat de ‘smerigheid’ verloren ging: “Met kleine versterkertjes, veergalmen en mini drumkits kwamen we al snel op versies die zo anders klonken dan de originelen dat het eigenlijk nieuwe nummers zijn geworden. Zo anders dat ze een eigen EP verdienen.”

DESTAAT_VINCTICIOUSVERSIONS

Verschillende stijlen
Op Vinticious Versions is een enorm pallet aan stijlen te horen. Surf, reggae, old school hiphop, het komt er allemaal in voor. Zo is de Vinticious versie van Input Source Select een hommage aan A Tribe Called Quest en Beastie Boys. Hiervoor werden eerst opnames gemaakt die klinken als jazzplaten uit de jaren ‘50, om deze vervolgens zo te samplen dat het op een old school drummachine lijkt. De transformatie van Down Town leunt op psychedelische bossa nova uit het Tropicália tijdperk. En op Devil’s Blood zijn vlagen van D’Angelo te horen.
Torre vervolgt: “Deze EP was een kans voor mij om te spelen met jaren ‘60 en ‘70 sounds, en te refereren naar al die platen die vet en compromisloos klinken. Nummers van Harry Belafonte, George Baker, Kenny Rogers, tracks uit een gemiddelde Tarantino-film, het is allemaal inspiratie geweest voor deze EP.”

Live
De Staat maakt begin 2015 een tour langs een zestal bijzondere locaties om materiaal van Vinticious Versions te spelen. Zo zijn ze tussen 22 januari en 1 februari ondermeer te zien in Museumzaal Aviodrome in Lelystad en de Zwitsal-fabriek in Apeldoorn. Deze korte tour wordt voorafgegaan door twee live EP-presentaties eind 2014.

Vinticious Versions is vanaf 24 november verkrijgbaar op CD, vinyl en digitaal via Cool Green Recordings/Mascot Label Group.

Vinticious Versions live 

23 nov Utrecht Mega Platen & CD Beurs, Jaarbeurs
11 dec Gent (BE) Glimps Festival, Charlatan
22 jan Dordrecht Werkplaats Oost, i.s.m. Bibelot
23 jan Apeldoorn Zwitsal Fabriek, i.s.m. Gigant
24 jan Vlissingen Timmerfabriek, i.s.m. Cultuurwerf
25 jan Rotterdam Rotown
29 jan Venlo Grenswerk
30 jan Lelystad Museumzaal Aviodrome, i.s.m. Poppodium Underground
01 feb Hoorn Het Huis Verloren

De Staat – Vinticious Versions
Tracklist

1. Get It Together
2. Build That, Buy That
3. Input Source Select
4. Down Town
5. All Is Dull
6. Devil’s Blood
7. Sweatshop
8. Wait For Evolution

Photo by Isabelle Renate la Poutré

Photo by Isabelle Renate la Poutré

Biografie

De Staat debuteerde in 2009 met Wait for Evolution en stond daarna in korte tijd al op de grotere (inter)nationale podia en festivals zoals Lowlands, Pinkpop, Sziget en Glastonbury. In 2011 verscheen het 2de album Machinery en ontving de band de 3FM Award voor Best Alternative Act. In september 2013 bracht De Staat het inmiddels met een Edison bekroonde album I_CON uit. Frontman Torre Florim is ook bekend van zijn project De Speeldoos, waarbij hij samen met Roos Rebergen teksten van geestelijk gehandicapten heeft bewerkt tot liedjes, en uitbracht als een echt speeldoosje.

Recentelijk kwam op 22 september het album Vergeten Liedjes voor Vergeten Kinderen uit, een speciale actie van Cortonville en het Rode Kruis. Hiervoor doneerde De Staat een ‘vergeten’ liedje om geld in te zamelen voor hulpverlening aan kinderen in gebieden waar de hulp het hardst nodig is. Ook is De Staat sinds 27 september hofleverancier van de nieuwe tv serie Hollands Hoop. Regisseuse Dana Nechushtan vond dat de nummers van De Staat, met name van het album I_CON, perfect bij de sfeer van de serie pasten. Torre Florim en Janne Schra tekenden samen voor de leader song van Hollands Hoop: Reap what we have sown

Tags: , , ,